Follow us
Dom > Новости > Sadržaj
Рапид Прототипинг Увод
Apr 12, 2018

Увод

Брза прототипизација узима виртуелне дизајне (од рачунарског дизајна (ЦАД) или софтвера за моделирање анимација), трансформише их у пресеке, и даље виртуелне, а затим креира сваки попречни пресјек у физичком простору, један за другим до завршетка модела. То је ВИСИВИГ процес гдје виртуални модел и физички модел кореспондирају готово идентично.

У адитивној производњи, машина чита у подацима из ЦАД цртежа и поставља узастопне слојеве течног или прашкастог материјала, и на тај начин изграђује модел из серије попречних пресека. Ови слојеви, који одговарају виртуелном попречном пресеку из ЦАД модела, се лепе заједно или спојени (често користећи ласер ) аутоматски да би креирали коначни облик. Примарна предност адитивне конструкције је његова способност да створи скоро сваку геометрију (искључујући заробљене негативне запремине).

Стандардни интерфејс између ЦАД софтвера и брзе прототипске машине је формат СТЛ датотеке .

Реч "брзо" је релативно: конструкција модела са савременим машинама обично траје 3 до 72 сата, зависно од типа машине и величине модела. Користе се у микро технологијама "брзо" је тачно, производи су спремни врло брзо и машине могу паралелно да изграде делове.

Неке технике израде чврстих слободних облика користе више материјала током конструирања прототипова. У неким случајевима, материјал који се користи за завршни дио има високу тачку топљења за готов производ, а материјал који се користи за његову подконструкцију има ниску тачку топљења. Након што је модел завршен, загрева се до тачке где се материјал за подршку отопи и оставља функционални пластични прототип. Иако је традиционално убризгавање још увијек јефтиније за производњу пластичних производа, брзо прототипирање се може користити за производњу готових производа у једном кораку.

Међутим, тренутно постоје неколико шема за побољшање брзе прототипске технологије у фази у којој прототипска машина може израдити сопствене компоненте (погледати РепРап пројекат ). Идеја која стоји иза тога је да се нова машина може саградити релативно јефтино од сировина од стране власника постојећег. Такве сирове технике " самопрепловања " могу знатно смањити трошкове прототипних машина у будућности, а тиме и све објекте за које се могу производити.