Follow us
Dom > Новости > Sadržaj
ГЛОССАРИ За прототип
Apr 09, 2018

Скраћенице за 2-димензионалне. Често се примењује на опис ЦАД система (нпр. 2Д ЦАД) што указује на то да је резултујућа датотека равна репрезентација која има димензије само у осама к и и.

Скраћеница за тродимензионалну. Често се примењује на опис ЦАД система (нпр. 3Д ЦАД) што указује на то да је резултујућа датотека волуметријска репрезентација која има димензије у осама к, и и з.

3Д штампање

3Д штампање користе медији и јавност као општи појам који покрива технологије које граде слојеве по слоју. Израз "3Д штампање" се често користи за потрошачку примену технологије, док је додатак за производњу најпожељнији термин за индустријске апликације. Израз "3Д штампање" обухвата широк спектар технологија, као што су ласерско синтеровање, ФДМ, стереолитографија и још много тога. Ове технологије се користе у широком спектру индустрија из области аутомобилске, потрошачке електронике и потрошног материјала, као и за употребу у медицинским апликацијама и од стране појединих потрошача. За многе компаније и појединце, док покушавају да направе боље производе, они се окрећу 3Д Принтинг-у за предности које нуди преко традиционалних техника.

АБС

Акрилонитрил Бутадиен Стирен, термопластик који се обично користи као адитивни производни материјал. АБСплус, АБСи, АБС-М30, АБС-М30и и АБС-ЕСД7 су све врсте АБС и свака нуди различита својства од транспаренције до статичке дисипације.

Аддитиве Мануфацтуринг

Аддитиве Мануфацтуринг (АМ) је процес стварања објеката из података 3Д модела повезивањем слојева материјала по слоју, за разлику од субтрактивних методологија производње, као што је традиционална обрада. Термин Аддитиве Мануфацтуринг обухвата широк спектар технологија, као што су: ласерско синтеровање, ФДМ, стереолитографија и још много тога. Ове технологије се користе у широком спектру индустрија из области аутомобилске, потрошачке електронике и потрошног материјала, као и за употребу у медицинским апликацијама и од стране појединих потрошача. За многе компаније и појединце, док покушавају да направе боље производе, они се окрећу АМ-у због предности које нуди преко традиционалних техника.

БАСС

Структура подршке за разбијање. Стил структуре подршке за процес моделирања фузионог депозита који се ручно уклања након креирања прототипа.

Време изградње

Време потребно за 3Д штампач да изгради део.

Буилд Траи

Платформа која се може уклонити унутар 3Д штампача на којем су дијелови уграђени. Познат и као Буилд Енвелопе, Буилд Плате или Бед.

ЦАД

Дизајн помоћу рачунара. Софтвер који се користи за моделирање дизајна или у 2Д или 3Д који се затим може претворити и користити за производњу адитива, компјутеризовано ласерско сечење и друге технологије.

Еластомер

Материјал који може наставити свој изворни облик након физичке деформације.

Ектруде

Процес избацивања материјала (обично грејан, течни филамент) кроз отвор (млазница главе штампача).

Екструдер

Саграђен је део машине који је одговоран за ток филамента као део. Екструдер је састављен од два дела: хладни крај за цртање и напајање термопласта из калема и врућег краја да се растопи и екструдира термопласт на део.

Филамент

Термин који се користи за оба сировина за 3Д штампање раније користи га машина, као и екструдирана пластика да се сировина претвара у процес штампања.

ФДМ Тецхнологи

Метода фузионог депозита, процес 3Д штампања који конструише делове екструдирањем танких слојева загрејаног, течног термопласта. АБС, ПЦ и УЛТЕМ су најчешће коришћени материјали. Познат и као ФФМ или ФФФ.

Г-код

Програмски језик који се користи за пренос информација са рачунара на ЦНЦ (рачунарска нумеричка контрола) машина. Доступни су програми који читају СТЛ датотеку и шаљу Г-код на уређај без потребе за директним уносом команди у машину.

Стврдњавање

Физички или хемијски процес који доводи до трајне солидификације модела. Познато је и као Лијечење или Подешавање.

Грејани кревет

Површина зграде која се загрева како би се спречило пребрзо брже хлађење подлоге и деформација.

Гријана комора

Ограђено окружење које се загрева како би се спречило брзо хлађење дела и ослобађање од настанка. Слично као грејани кревет, али другачији у томе што је окружење око дијела загрејано, као и основа. Такође се спомиње као омотач загревања.

Инфилл

Унутрашњост дела. Често узорци (не чврсти) да смањите количину материјала потребног за изградњу.

Дебљина слоја :

Дигитална 2Д пресека дебљине или дубина ЦАД модела. Сваки 2Д попречни пресек је направљен слој по слоју на 3Д штампачу за редом. Дебљина слоја може бити од 16 до 30 микрона. Опција танког слоја једнака је већој резолуцији. Повезани: Мицрон, резање

Манифолд Едге

Термин који се користи за модел објекта када се ивице повезују чине чврсти. Ово је услов за моделе који требају бити 3Д штампани. Не-манифолд ивице се јављају када се ивица дели са више од два лица, а геометрија постаје сувише танка за штампање. Повезани: Водонепропусни

Мицрон

Јединица је једнака милионитом метру. Дебљина слоја материјала у 3Д штампању типично се мери по поруџбини микрона. Сродне: Дебљина слоја, резање

Мономер

Релативно мали молекул који се везује за друге молекуле како би се формирао полимер. Мономер се сматра подјединицом полимера и често се понавља унутар полимера.

Олигомер

Једињење које се састоји од малог броја мономера (обично мање од 10). Ово је у супротности са полимером који се састоји од великог броја мономера.

Параметриц

Параметарски модел се односи на модел који је конструисан тако да се димензије објекта и његове карактеристике могу лако прилагодити у било ком тренутку.

ПЦ

Поликарбонат, термопласт са високом затезном чврстоћом и флексибилношћу који се користи као 3Д штампарски материјал. ПЦ-АБС и ПЦ-ИСО су варијације поликарбоната и нуде додатна својства.

Пхотополимер

Полимер чија својства се мењају приликом излагања светлости (типично УВ светлост).

ПЛА

Полилактична киселина. Термопластика која се користи у 3Д штампању.

ПолиЈет Тецхнологи

Технологија штампе за 3Д штампу је слична инкјет штампању. Међутим, уместо јетања мастила на папир, ПолиЈет 3Д штампачи доводе слојеве текућег фотополимера на зидну посуду и лече их УВ зрачењем. Слојеви се граде вертикално - један слој у исто време - да би се направио 3Д модел. Потпуно излечени модели могу се одмах управљати, без додатних пост-сушења. Поред одабраних модела материјала, 3Д штампач такође гурује гел материјал за подршку који је специјално дизајниран да подржи подрезане и сложене геометрије. Лако се уклања руком и / или водом под притиском.

ППСФ / ППСУ

Полифенилсулфон, термопластик који се користи као 3Д штампарски материјал. ППСФ има највишу топлотну отпорност термопласта који се користе у ФДМ штампању.

Сплав

Почиње слој материјала за једнократну употребу који се екструдира на кревет пре него што почне изградња дела. Ово је техника која се користи за спречавање зарастања и ретко се користи са загрејаним површинама.

Брзо прототипирање

Брзо креирање објекта који изражава облике и / или функције производа. 3Д штампање убрзава производњу прототипова - значајно смањује време рада и трошкове.

Резолуција

Користи се за опис дебљине сваког штампаног слоја дуж з-осе и броја поена по инчу на слоју у ки-равни.

Резање

Подела 3Д модела у танким слојевима за припрему 3Д штампања.

СЛС

Селективно ласерско синтеровање је врста адитивне производње. Процес у коме ласерски ласер са високим снагом спаја слојеве малих прашкастих слојева слојем за производњу сложених и издржљивих геометријских делова. За разлику од других технологија производње адитива, дијелови су окружени малим прашкастим материјалом током изградње - елиминишући трошкове и временске захтјеве алата.

СТЛ

Стерео Литхограпхиц - формат датотеке који се обично користи за 3Д штампаче. 3Д модели се обично претварају у овај формат пре него што се они могу обрадити помоћу 3Д штампача.

Материјал за подршку

Секундарни материјал који се користи у 3Д штампању који се додаје како би се ојачале танке или надмоћне карактеристике у изградњи. Материјал за подршку обично се класификује као растворљив или отклоњен. Структура подупирача може се физички уклонити руком и / или са компримованом водом. Растворљива структура носача раствара се у посебном раствору.

Термопластика

Секундарни материјал који се користи у 3Д штампању који се додаје како би се ојачале танке или надмоћне карактеристике у изградњи. Материјал за подршку обично се класификује као растворљив или отклоњен. Структура подупирача може се физички уклонити руком и / или са компримованом водом. Растворљива структура носача раствара се у посебном раствору.

Водонепропусност

Термин који се односи на објекат када је ЦАД модел затворен, што значи да не постоје паузе на ивицама модела, а модел је потпуно солидан. Ово је услов за ЦАД моделе који ће бити 3Д штампани. Повезано са многобројним.